Glutenfritt Fredagsmys V11, SB.#1500

Födoämnesallergier och intoleranser är förknippat med något ganska omständigt för både den drabbade och människor i dennes närhet. Dessutom är skalan på effekten av att utsättas för ämnet allt ifrån lätt obehag till död. Födoämnes intoleranser och allergier tilltar och antalet drabbade har blivit så stort att de faktiskt utgör en attraktiv konsumentgrupp. Den gruppen är så stor att forskning lönar sig och produktutveckling sker stadigt. För 20 år sedan kunde man verkligen se det som ett ”straff” eller tydlig begränsning med en födoämneskänslighet. Idag är alternativen många och ersättningsprodukterna är som oftast inte ”ersättning” utan en egen produkt, med anpassade egenskaper. Ser Ni skillnaden?

Sedan den första mars har vi begåvats med en riktigt god matöl i ordinarie sortiment. Jag skall erkänna att det inte var första ölet jag provade till denna veckas Fredagsmys, tyvärr höll de andra inte måttet och det var med en stor portion vemod som jag hällde upp det här ölet. Jag misstänkte att det skulle vara ännu ett glutenfritt öl med fishy doft och smak om ens någon. Som alltid är det ett leende som sprids och lockar fram skrattgroparna då det är något helt annat i glaset än jag var inställd på.

Grain d’Orge är ett riktigt välgjort och välsmakande franskt öl som lätt kan gå som en introduktion till den belgiska smakprofilen. Ett fint tätt skum fyller glaset med en komplex och generös doft av frukt och kryddor. Smaken är generös rund och balanserad. Den kryddiga tonen i doften förstärks och utvecklas så du känner tydliga inslag av nejlika, kanel och koriander. Detta till trots är det inte ett tungt och mättat öl utan håller en mediumhög hinkabilitet, överbetygade 3/5 och ett givet öl till vällagade kötträtter, tapas och lite hårdost.

Att ölet är glutenfritt trots att det är bryggt på korn och vete är bara att applådera! Hoppas de som lider av celiaki hinner hitta ölet innan vi andra har tömt hyllorna. jag hoppas verkligen att ölet kommer klara att hålla sin plats i sortimentet då det är ett riktigt öl och inte en ”allergianpassning”!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s