Friskt Fredagsmys V.10, SB#1622

Är det något jag lärt mig, är det att det finns inte något speciellt ”grabbigt” eller ”girly”, när det kommer till smak. Snarare verkar utfallet mest handla om hur mycket bias som vi sitter på inför att vi provar något nytt. Syrlig öl är just en sådan dryck som faller på personernas förutfattade meningar. Doften avviker och smakbilden är direkt annorlunda och blir plötsligt krävande i jämförelse med en maskinlager eller en smått söt insmickrande engelsk ale.

I sommeliervärlden springer vi benen av oss för att prova vita syrabomber, där guden Marcel Deiss’s, Saint Hippolyte tronar med ett vin som är så torrt att det blir runor i emaljen på tänderna. I det fallet är det helt OK, men när vi kommer till öl verkar det betydligt svårare att nå acceptans?

Fredagsmys V4 presenterade jag en lambic som har körsbärsbas, 3 Fonteinen är en Geuze (suröl) som fatlagrats efter sin spontanjäsning. Färgen är bärnstensfärgad och klar (om du häller försiktigt, men häll gärna upp depotten i ett snapsglas a par). Generös och komplex doft av grape, bergamott, ensilage. Smaken är frisk och balanserad med en mjuk syra i den medellånga eftersmaken. Betyg 4/5 med hög hinkabilitet

Detta är ett öl som borde ha betydligt större användning än det de facto har! Friskheten, komplexiteten och dess elegans gör att du med lätthet kan ha den till aperitif. Väljer du att ha den som måltidsdryck blir det nästan en magisk kombination tillsammans med fetare fiskrätter som Fish n’ Chips och Moules Frittes. Sitter du med chipspåsen och dippskålen i knät är ett glas geuze i handen obligatoriskt!

Möt vårens ljus och sprittande primörer med ett glas Oude Geuze!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s