Ölets La Tache! Fredagsmys V.4, SB#1691

I Belgiens norra del gränsande mot Nederländerna ligger Flandern och betecknas som egen delstat sedan 1993. I Flandern förekommer ett speciellt öl som kallas Oud Bruin och Oud Rood, slarvigt brukar det kallas för suröl och kanske är Oud Rood lite mer åt det hållet medan den bruna är fylligare med betydligt mer komplexa toner.

Ölstilen utvecklades under medeltiden då man inte använde humle för att förlänga lagringstiden, utan man upptäckte då att öl som innehåller mjölk- och ättiksyra förlängde ölets livslängd. Knepet var att blanda en del nybryggt surt öl med en del lagrad öl. För att skjuta på syra var det inte ovanligt att använda bär och frukter. Idag är nog körsbär den vanligaste ingrediensen.

Paret Rodenbach startade sitt bryggeri 1836 Där Pedro var bryggaren medan hans fru Regina var entreprenören och den exekutiva. Hundra år senare skulle Rosa Mercxk på Liefman’s ta över, säkra och utveckla produktionen i ett svårt krigsskadat bryggeri. Kvinnor har minst sagt haft ett stort inflytande på denna fantastiska öltyp.

Rodenbach Grand Cru har en klar mörk färg med ett röd ton. Doften är generös med  mörka röda bär, häststall och karamell. Smaken har en aggresivt syrlig attack, som blommar ut i mörka moreller. Eftersmaken är lång och syrlig vilket ger en friskhets känsla. Betyg 4/5 medelhög hinkabilitet.

Rodenbach Grand Cru säljs tyvärr bara per 24st i beställningssortimentet. Ölet är ändå lämpligt att lagra så det är ingen stress. Som dryck är det ett perfekt alternativ till bourgogne med sin fruktighet och syra. -Så! Serverad med ankbröst, körsbärsås och hasselbackspotatis har ni ren ”food-porn” på bordet!

Rodenbach Gran Cru is a fullbodied Oud Bruin. Dark colour with a hint of red. Generous scent of red berries, stable and caramel. On the palate an aggressive acidity which develops into fruity flavours with dark cherries. A long aftertaste with fresh acidity. Rate 4/5 medium drinkability.

This is a beer that you can serve instead of a Burgundy red. Accompanying Maigre carnard , cherry sauce and Hasselback-potato You’ll create true ”food-porn”!

Annonser

En reaktion till “Ölets La Tache! Fredagsmys V.4, SB#1691

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s