Fredagsmys, V.37 SB#1464

Det är så skoj då fördomarna kommer på skam! Jag minns när jag raljerade om Pinotage och fick sydafrikanska handelskammaren på mig. Jag definierade nämligen vin som gjorts på druvan som ”rå druvjuice som blandats upp med svartkrut och silats genom en 14 dagars använd fotbollsstrumpa”! Den andra gången var då jag utnämnde ”Amarillo” som öl-världens Pinotage – a sign to avoid. Det var ett gäng hipsters och ”ölvetare” som hörde av sig och med eftertryck meddelade att jag kliniskt sett måste vara helt dum i huvudet!

Här om veckan träffade jag på en bekant som pratade om Nils Oscar’s olika öl. Jag minns då ”God Lager” kom på försommaren 2001. Produktnamnet var verkligen en identifikation av flaskinnehållet. Det var något helt annat än all den maskinlager som fanns. Än idag så håller den lätt tätposition bland de lageröl som förs på Systembolaget.

Min favorit är ändå det öl som kom senare, lagom till kräftskivorna 2005: Nils Oscar, India Ale. För den som börjar bli mätt på IPA-bomberna men ändå vill ha ett öl med struktur och karaktär rekommenderar jag det varmt. Troligtvis beror detta på att Amarillo balanseras upp med min favorit Cascade, och Northern. Så, där kom min fördom på skam!

India Ale har en fast off-white hatt, med en färgton av hemmagjord karamelliserad apelsinmarmelad. Doften är generös med både citrus och malt, som går igen i den breda och långa smaken, men där malten presenterar tydliga karamelliserade toner. Bra längd med integrerad beska som upplevs uppfriskande.

Ölet har skyhög hinkabilitet men klarar ändå ganska smakrika rätter. Nu när kylen börjar fyllas av höstprimörerna och de första grytorna börjar puttra, ser jag fram mot att få njuta av ölet både före, under och efter matlagningen! Betyg +3/5

Att Nils Oscar är ett kvalitetsbryggeri tycker jag att årets exempel på Mangos Saison speglar tydligt. SB #31015.img_1828-2

Saison är beteckningen för ett lite enklare och färskare ¨landsbygdsöl”. Ölet har inlindade smaker av långpeppar och exotisk frukt. Om än högre hinkabilitet utan att tappa struktur och bli ointressant.

En reaktion till “Fredagsmys, V.37 SB#1464

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s