Lördagsgodis Tripel Karmeliet

Skall du börja samla på öl kan detta vara ett bra startöl. En komplex smakbomb som håller sig lagom länge i  ditt bibliotek och som du ständigt återkommer till i väntan på att långliggarna skall gôtta till sig!

Har man bryggt öl sedan 1791, och hållit bryggartraditionen vid liv inom familjen i sju generationer, så förstår jag att det funnits tid till att dessutom utveckla och finslipa den marknadsföringskompetens som Brouweriij Bosteels  uppenbart besitter. De brygger bara tre öl: Kwak, Deus och Triple Karmeliet, alla med väl kommunicerade storylines och där produkten verkligen levererar det som utlovas. Det är en slående likhet med hur champagnehusen agerar och ser vi på Bosteels öl Deus, som mellanlagras utanför Epernay i Champagne, så står dörren öppen för att odla en storslagen myt.

Tripel Karmeliet lanserades 1996, enligt ett orginalrecept daterat 1679 från Karmelieterklostret i Dendermonde. Malten består inte endast av korn utan är uppblandat med både vete och havre, som ger ölet en väldig rondör och kraft. Ibland upplever jag att sötman kan vara något dominerande men den gifter sig oftast fantastiskt med den fruktiga smaken av solmogen aprikos.

Tripel Karmeliet är kanske den jag gillar bäst av de tre. Ölet har en otroligt komplex smak och vackert klar gyllengul färg med tät krämig vit hatt. Tydliga smaker av aprikos, lime, vanilj och en limetorrhet som spelar bakom det feta fruktiga smaken. Vill du uppleva ett skolboksexempel på komplex smak så har du hittat rätt. Det är inte en bra introduktion till det belgiska ölbiblioteket, då det är extremt komplext och väldigt kompromisslöst. Den urtypiska maskinlager-fantasten kommer uppleva ölet som vulgärt och nästan kränkande.

Det är en öl som jag gärna dricker på frihand. Skall jag servera något till har det blivit kyckling med grön curry. Som dessert har en inte alltför söt aprikostarte också fungerat riktigt bra.

Jag måste erkänna att det faktiskt skett vid ett par tillfällen att jag blivit riktigt ”osams” med ölet och ledsnat ordentlig på det. Båda gångerna har jag själv varit ganska trött och sliten och ölet har vid båda tillfällena bara varit för mycket, och krävt så mycket av mig att jag helt enkelt ledsnat. Tur i oturen är att leverantören bara säljer ölet lådvis, så i de perioder du känner att du inte orkar med ölet, så får det stå i källaren och gotta till sig, till den dagen kommer som du känner dig sugen igen. Det gör den garanterat, och du blir lika glad som sist att du har en flaska eller två sparade.

Betyg 4/5

If You brewed beer since 1791, and held the brewing tradition alive in the family for seven generations, I understand that there has been time to develop and sharpened the marketing skills Brouweriij Bosteels obviously possesses.

They only brew three beers. Kwak, Deus and Triple Karmeliet all with well communicated story lines, and where the product really delivers what is promised. There is a striking similarity to how the champagne houses act,  and if we look at Bosteels beer Deus, which has been stored outside Epernay in Champagne. The door is open for cultivating a grand myth.

Tripel Karmeliet launched in 1996, according to an original recepty dated 1679 from the Karmeliet monastery in Dendermonde. The malt not only consists of barley, it is mixed with both wheat and oats, which gives the beer a great roundness and high flavors. Sometimes I feel that the sweetness can be a bit dominating, but it usually marries wonderfully with the fruity taste of sun-ripened apricots. Triple Karmeliet is perhaps the the beer I like best of the three. The beer has an amazingly complex flavor and beautifully clear golden yellow color with dense creamy white hat. With the distinct flavors of apricot, lime, vanilla and a lime-dryness playing behind the rich taste.

If you want to experience a textbook example of complex flavor, this is the beer. It is NOT the introduction beer to discover the Belgian beer world, when it is extremely complex and way to uncompromising. The A-typical engine-beer  enthusiast will find the beer as utterly vulgar and almost insulting.

A beer that I like to drink freehand. If I would serve some thing to it. I’ve had chicken with green curry, and as a dessert a not too sweet Apricot Tart also worked really well.

I must admit that it actually happened on a few occasions that I have become really ”pi**ed of” with the beer, and tired of it. On both occasions I have been really tired and worn, and the beer has on those occasions just been over much, and demanded so much attention of me that I simply could not take it. Blessing in disguise is that the supplier only sells full boxes of 24 btls. So during the periods you feel you can’t cope with the beer, it may rest in the basement and getting calm, until the day comes that you feel tasty again, and the beer will make sure that you will be just as happy as earlier that you have a bottle or two saved.

Rating 4/5

 
Annonser

En reaktion till “Lördagsgodis Tripel Karmeliet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s