La Divina Comedia

Detta var planerat! Sambon på egen middag, tonåringen ute på vift och tolvåringen djupt försjunken med hörlurar i Minecrafts värld. Vad jag inte hade planerat, var en två timmars vandring i själlöshetens träsk.

Uppdraget var enkelt: prova Systembolagets tio i liter under 2015 mest sålda öl! Jag kände att det kunde inte vara svårt, dessutom lite skoj då det var många år sedan jag provade ett par av dem. Vad vi skall veta är att dessa tio öl står för närmare en tredjedel av Systembolagets totalvolym (32% för att vara petig). Att då sitta ned en fredagkväll och ta del av den Svenska generella ölpreferensen är sjukt intressant. Vad jag visste är att just detta med ”förvärvad smak”, dvs smak som vi lärt oss och dessutom laddat med positiva subjektiva upplevelser, var och är det största beslutsunderlaget för att köpa och dricka dessa öl. Vi har fått det serverat så många gånger att vi vant oss, dessutom i många trevliga sammanhang med goda vänner, vilket gör att vi helt enkelt förknippar smaken på ölet som något gott och positivt! Det bästa exemplet för mig är den Norska Pilsen som det tog mig fem år att acceptera. Idag kan jag till och med sakna ”den där första vårpilsen”, trots att ölet är objektivt förfärligt, med en underliggande smak av våt wellpapp!

Det är med pistol mot mitt huvud jag sätter betyg på det jag provade. Betyget återspeglar snarare grad av befrielse i själlöshetens misär. Där ett högt betyg skulle innebära att det gjorde inte så ont.

10. Stockholm fine festival beer ”Mästarölet”7,2%, Krönleins: 5 154 562 liter

DSC_0691 (2)

Doften är svagt maltig med markerad eldighet. Det intressanta är att jag upplevde viss fyllighet i den neutrala smaken av knappt skönjbar malt. Maltigheten har de förstärkt med en påtaglig sötma och i den begränsade eftersmaken kan du skönja en lettisk bondvodka. Ölet lämnar bara intrycket av att vara för söt. Ölet hade behövt mer malt, lägre sötma och någon form av beska för att få en styrsel på det.

Funderade länge på vad jag skulle servera till detta öl eller i vilket sammanhang? Det fungerar inte ens i bastun. ”Stolta stad” känns väldigt avlägset i detta sammanhang och jag undrar om det inte är hallänningarna som driver gäck med huvudstaden.

Betyg 1/5

9. KUNG Starköl 5,2%, Åbro: 5 251 700 liter

DSC_0694 (2)

Förpackningens utforming ger mig den motsägelsefulla associationen ”Magnus Uggla och motorburen ungdom”.

Ölet har en vit fast hatt, en enkel maltig doft med inslag av något kemiskt (bränt gummi)? Ölet har en oaceptabelt låg kolsyra för att vara en lager. Det verkar som allt gick upp i skummet, för jag fick en avslagen öl i glaset. Medelstor maltig antydning med en förnimmelsebar beska i det korta översöta slutet.

Min klockrena association till motorburen ungdom var nog inte så fel! Detta är ölet jag skall dricka om jag till äventyrs skulle få för mig att besöka Power Meet i Västerås.

Betyg 1/5

8. Pripps Blå 5,0%, Carlsberg: 5 608 790 liter

DSC_0695 (2)

Det var ett andäktigt möte med detta öl. Ett öl som jag genomlevt hela min studenttid med hjälp av. Många roliga och goda minnen passerade revy och det till och med ryckte till lite i min fot då jag slog upp ölen.

Glaset fylldes av ett vitt medelfylligt skum. Doften är lätt maltig med toner av toast! Smaken är ren och maltig med en balanserad beska. Den upplevs dock en aning kort och något eldig trots sina 5,0%!?

Tror att jag efter min studieaktiva period skulle kunna anses besitta viss produktkompetens, och därför hävdar jag att detta INTE är samma öl som vi levde på under slutet av 80-talet och början av 90-talet. Detta till trots så är det ett öl jag gärna tar med mig in i bastun, och jag kan till och med tänka mig att den matchar den traditionella bastukorven också.

Betyg 2/5

7. Åbro Original Extra Stark 7,3%, Åbro:5 637 214 liter

DSC_0700 (2)

Detta är ett öl som jag inte hade någon relation till innan jag provade det. Tyvärr blir jag lite skeptisk inför dessa högpotenta lageröl. Lager och Pils sitter bäst mellan 4,8%-5,3%. Tror att jag någon gång fått en finsk lager på +7% som inte var helt oäven, men då jag varken kommer ihåg ölet och tillfället så kanske jag minns fel;)!

En mäktig vit hatt lägger sig i glaset och en intressant doft av malt och fuktig halm presenterar sig. Smaken är generöst maltig och tydligt söt. Tydlig eldighet som faktiskt inte stör då sötman lyfter malten. Smaken är endimensionell, och frånvaro av beska gör att ölet känns obalanserat med dess höga breda smak och alkohol, utan något som balanserar upp. Det sitter liksom inte ihop. Jag begriper övehuvudtaget inte produkten och jag kan inte använda det som törstsläckare på grund av den höga alkoholen.

Detta är ett öl du bara  uppskattar om du förvärvat smaken, men varför skulle jag?

Betyg 1/5

6. Sofiero Guld 7,5%, Kopparbergs: 5 647 296 liter

DSC_0703 (2)

Samlingens mest högpotenta öl med 7,5%, som de måste druckit av då de konstruerade sin slogan ”Finaste x-stark öl”. Jag är bevisligen inte en grammatisk ekvilibrist, men även jag ser att det inte blev riktigt rätt där!

Av alla ölen det klart ljusaste och en lätt och fluffig hatt som snart sjönk ned i ölet. Ölet presenterade sig med den mest intresanta doften fylld med röda söta bär med inslag av curry. Smaken har en markerad hög sötma med inslag av röda söta bär och lakritsbåtar. Markerad men integrerad eldighet med medelfyllig och medellång fruktig smak med tydlig lakrits i avslutet. Eftersmaken lämnar dig med en association till läppstift.

Faktiskt en öl jag kan tänka mig i en snödriva i vårsolen i väntan på nästa åk.

Betyg 2/5

5. Fem komma tvåan 5,2%, Åbro: 6 835 149 liter

DSC_0705 (2)

Namnet och förpackningen gör mig tveksam, det utlovas bara att vara klassiskt.

Ölet har en tät fin vit hatt och doften är ren, maltig med laktat-inslag. Enkel maltig smak men jag får en viss beska i attacken? Beskan brukar vanligtvis uppfattas i eftersmaken av rent fysiologiska skäl.

Namnet passar ölet som hand i handske. Singularis bestämd form, och nu har jag druckit den!  Den berör mig faktiskt mer än då jag tvättar händerna, för nu vet jag att jag inte behöver dricka den mer. Jag följer helt enkelt det som står på burken och har nu tagit del av ”fem komma tvåan”.

Betyg 0.01/5

4. Falcon Export 5,2%, Carlsberg: 9 059 412 liter

DSC_0709 (2)

En gammal bekanting sedan 20 år tillbaka presenterar sig med en tät vit hatt och en klar bärnstensgul färg. Ölet har en rund, generös och maltig doft. Smaken är torr och maltig med en viss beska som balanserar den breda smaken. Jag tycker det är en balanserad och generös lager som har en trevlig torrhet i frukten. En medellång och maltigt utvecklad eftersmak. Här har vi en maskinlager som faktiskt har ambitionen att uppvisa någon form av egen karaktär.

En lager som kan användas i bastun, vid grillen eller på uteserveringen.

Betyg 2/5

3. Norrlands Guld Export 5,3%, Spendrups: 11 192 295 liter.

DSC_0712 (2)

Sveriges tredje mest sålda öl med över 11 miljoner liter! Nu börjar vi närma oss källan till den nationella modersmjölken. Som feature har vi dessutom temperaturkontroll på burken så vi vet att den skall kylas ned ordentligt!

I glaset presenteras en tät vit fin hatt. Doften är generös med inslag av dill och tro det eller ej men ”fiskrens”(?) och ett inslag av örtighet (oregano?). Smaken ger förklaringen till att det är det tredje mest sålda ölet: det skrämmer inte någon, det är nämligen ”lagom” på burk! Det smakar helt enkelt ingenting, tala om att gå ”safe”!

Kan det vara så att oreganosmaken är tillsatt för att det skall vara sveriges pizza-öl nummer ett? Definitivt är detta ölet jag vill ha då jag slinker in på det lokala sjappet och skall äta en lövbit, pizza eller plankstek. Jag kan även tänka mig att sitta med denna öl då jag fiskar bottenmete eftersom ölet smakar lika mycket som det nappar! Försäljningsframgången av ölet kan nog förklaras med att det är Hovets (Johanneshov) husöl. Där går det på en matchkväll lika mycket öl som det gör en fredagskväll i Sollefteå.

Betyg 2/5

2. Sofiero 5,2% ”Beer of sweden”, Kopparbergs: 12 228 533 liter

DSC_0716 (2)

Det näst mest sålda ölet med över en miljon liter mer än Norrlands! Nu börjar den svenska folksjälen få ett ansikte.

Den är lika ljus som 7,5:an, med en tunn och fluffig hatt. Svag maltig doft med inslag av vått otjärat tågvirke. Smaken är enkel frisk och söt med fin beska i eftersmaken. Tycker att det har lite mer karaktär än Norrlands Guld.

Ja, för busen! Definitivt något jag kan dricka om det inte finns något annat. Det är som med Norrlands ingenting som jag kan störa mig på då det inte direkt smakar något. Det är så smakneutralt att en belgisk Blond blir en Hiroshimabomb i jämförelse med en ettöres smällare på bakgården. Läskande och törstsläckande, som en norsk Pils utan inslag av våt wellpapp.

Betyg 2/5

1.Mariestads Export 5,,3%, Spendrups: 13 186 248 liter

DSC_0718 (2)

Sveriges i särklass mest sålda öl med nästan miljonen mer än nummer två.

I glaset fick jag en tät vit hatt med fyllig brungul öl. Doften är maltig och ren. Smaken är bred, maltig, medellång med inslag av beska. I eftersmaken utvecklas en sötma.

Helt klart en öl vid grillen i väntan på karrén, en klassisk schlö’dricka med hög hinkabilitet som du inte behöver spotta för djupt i lädret för. Något du kan unna dig utan att ta banklån för.

Betyg 2/5

Sammanfattningsvis är det kanske de tre mest sålda som kan motivera priset och tiden du skall lägga ned på sveriges 10 mest sålda öl, just för vad du får med tanke på vad du betalar. Helt klart är det RPK (rus per krona) som är det avgörande för denna typ av öl. Jag kommer aldrig göra om detta. Jag somnar nästan av utmattning av att vada i träsket fyllt av själlöshet och frånvaro av karaktär. Det produceras så vanvettigt mycket bra vin och öl. Varför skall någon ägna tid och pengar på att dricka något som inte är tilltalande?

Lämna gärna en kommentar eller föreslå ett användingsområde för öl av denna typ. Sköt om Er!

4 reaktioner till “La Divina Comedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s